Dijemput seluruh warga kota untuk hadir ke program PAS Kawasan Batu sempena sambutan 35 tahun PAS Wilayah Persekutuan. Maklumat program adalah seperti berikut:_

Tajuk : Karnival Keluarga Mesra Jawi
Tarikh : 26hb Julai 2009 (Ahad )
Masa : 8.00 pagi sehingga 1.00 tgh hari
Tempat : markaz Tarbiyah PAS Pusat Taman Melewar
Yuran : RM2 sahaja seorang

Antara acara yang menarik
1. Pertandingan mewarna bagi kanak-kanak
2. Pertandingan Tulisan jawi dewasa dan kanak-kanak
3. Explorace Jawi keluarga dan berkumpulan
4. Jumble Sale
5. Khidmat bertindik telinga
6. Khidmat Pemeriksaan Kesihatan

dan banyak lagi…

Jangan lepaskan peluang dan tunjukkan skill anda tentang pengetahuan Jawi. Bawa keluarga dan rakan-rakan

Jumpa disana..

Sejarah
Bukti bertulis mengenai Pengisytiharan Kemerdekaan Tanah Melayu yang ditulis dalam bahasa Melayu bertulisan Jawi.

Tulisan Jawi adalah antara tulisan terawal yang pernah ditemui. Tulisan ini telah berkembang sejak zaman Kerajaan Islam Pasai kemudian disebarkan ke Kerajaan Melaka, Kerajaan Johor dan juga Aceh pada abad ke-17. Bukti kewujudan tulisan ini di Malaysia adalah dengan terjumpanya Batu Bersurat Terengganu yang bertarikh 702H atau 1303M manakala tulisan Rumi yang paling awal ditemui adalah pada akhir kurun ke-19. Ini menunjukkan tulisan Jawi telah sampai ke negara ini lebih awal berbanding tulisan Rumi. Tulisan Jawi merupakan tulisan rasmi bagi Negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu semasa penguasaan British. Kini tulisan ini digunakan dalam urusan agama Islam dan adat istiadat Melayu yang kebanyakkannya di Johor, Kedah, Kelantan, Perlis, dan Terengganu.

Pada zaman dahulu, tulisan Jawi memainkan peranan penting dalam masyarakat. Ia digunakan sebagai perantara penting dalam semua urusan pentadbiran, adat istiadat dan perdagangan. contohnya digunakan dalam perjanjian-perjanjian penting antara pihak-pihak di-Raja Melayu dengan pihak-pihak berkuasa Portugis, Belanda dan Inggeris. Selain itu, Pemasyhuran Kemerdekaan 1957 bagi negara Malaysia antara lain juga tertulis dalam abjad Jawi.

180px-Merdeka1

Bukti bertulis mengenai Pengisytiharan Kemerdekaan Tanah Melayu yang ditulis dalam bahasa Melayu bertulisan Jawi.

Advertisements